Milyen vakolat kell?

Az optimális vakolat kiválasztása különböző szigetelési és falazóanyagokhoz

A vakolat kulcsfontosságú szerepet tölt be az építkezések során, hiszen nemcsak esztétikai célt szolgál, hanem védelmet is nyújt az épületek szerkezete számára. Azonban a vakolat kiválasztásánál fontos figyelembe venni a falazóanyag és a szigetelés típusát, mert a különböző anyagok eltérő igényeket támasztanak a vakolattal szemben. Ebben a bejegyzésben néhány gyakori anyagpár kombinációt és a hozzájuk ajánlott vakolattípusokat mutatunk be.

Tégla falazat és ásványgyapot szigetelés

A tégla jó mechanikai szilárdságú és páraáteresztő anyag, míg az ásványgyapot kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik és nem éghető. E kettő kombinációja esetén a lélegző, rugalmas vakolatok javasoltak, amelyek képesek alkalmazkodni a falazat és a szigetelés mozgásaihoz anélkül, hogy repedeznének. Vízáteresztő, mész alapú vakolatok ideálisak lehetnek, amelyek segítik a falazat szellőzését és csökkentik a kondenzációs kockázatot.

Beton falazat és EPS (polisztirol) szigetelés

A betonfalak esetében, amelyek magas tömegük miatt kevésbé mozognak, és az EPS, ami szintén jól szigetel, de alacsony páraáteresztő képességgel rendelkezik, a szintetikus vakolatok, mint például az akril vagy szilikon alapú vakolatok javasoltak. Ezek a vakolatok jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak és jó adhéziót biztosítanak a sík betonfelületeken.

Porotherm téglafal és kőzetgyapot szigetelés

A Porotherm téglák kiemelkedő hőtároló képessége és a kőzetgyapot tűzállósága és hőszigetelése kiváló párosítást jelent. Ebben az esetben mész-cement vakolatokat ajánlanak, amelyek erősek és tartósak, ugyanakkor képesek kezelni a páraáteresztést is, így biztosítva a falazat egészséges „lélegzését”.

Fa vázszerkezet és üveggyapot szigetelés

A fa vázszerkezetek flexibilitása és a üveggyapot szigetelési tulajdonságai miatt a diffúzióképes, rugalmas vakolatok, például a szilikonvakolatok ideálisak. Ezek a vakolatok kompenzálják a fa mozgását és megakadályozzák a repedések kialakulását, miközben jó szigetelést is biztosítanak.

Minden esetben fontos, hogy szakértő bevonásával válasszunk vakolatot, mivel az épületi környezet és a felhasználási körülmények specifikusak lehetnek. A helytelenül kiválasztott vakolat rövid távon költséghatékony megoldásnak tűnhet, de hosszú távon megnövelheti a karbantartási költségeket és csökkentheti az épület élettartamát.

Mayerné Vajda Szilvia

Mayerné Vajda Szilvia

Építészmérnök

Tel.: +36-70-376-7009
email: info@hoszigar.hu

Természetesen, szakértő kollégánk minden kérdésben készséggel áll rendelkezésükre. Legyen szó technikai specifikációkról, anyagválasztásról vagy a megvalósítás praktikáiról.
Ne habozzanak feltenni kérdéseiket, hogy a lehető legjobb döntéseket hozhassák meg projektjeik sikeres megvalósítása érdekében.

SZAKÉRTŐNK SEGÍT

13 + 15 =